For Hungarian speakers - Életvégi döntések: dilemmák a jog és a morál határán

February 28, 2024
életvégi döntések

Az életvégi döntések (eutanázia, asszisztált öngyilkosság) problémája klasszikusan olyan területe a társadalmi szabályozásnak, amelyben a normatív előírások és a törvényi rendelkezések alapvető morális és világnézeti értékekkel kerülnek összeütközésbe. Ez a terület egy bizonytalan határvidék, ahol a különböző, egyetemesnek tartott axiómák egymásnak feszülése között kell jogalkotónak és jogalkalmazónak döntenie, nem megfeledkezve döntése következményeiről és arról, hogy bármilyen általános szabályozással egyben értékválasztást is eszközöl a világnézetek között. A Bibó István Szakkollégium soron következő kerekasztal-beszélgetésén ezeket az életvégi döntésekkel kapcsolatos jogi és metajurisztikus aspektusokat járjuk körül meghívott előadóinkkal.

A beszélgetés résztvevői:
• Dr. Sándor Judit - a Közép-Európai Egyetem egyetemi tanára, jogász, bioetikus, az orvosbiológiai jog szakértője, több nemzetközi szervezet keretében foglalkozott a jog és az egészségügy kapcsolatával.
• Dr. Filó Mihály - az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa, az egészségügyi büntetőjog és az életvégi döntések szakértője, e körben több monográfia és szakcikk szerzője, szerkesztője.
• Dr. Kazai Viktor - az összehasonlító alkotmányjog szakértője, jelenleg az Université libre de Bruxelles kutatója, valamint Karsai Dániel jogi képviselője a Karsai kontra Magyarország EJEB előtt zajló eljárásban.
• Dr. Stánicz Péter - ügyvéd, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének oktatója, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának korábbi főreferense, valamint Karsai Dániel jogi képviselője a Karsai kontra Magyarország EJEB előtt zajló eljárásban.

Időpont: 2024. március 5., kedd 18:00
Helyszín: ELTE ÁJK "A" épület (Egyetem tér 1-3.), terem: VII. nagyelőadó
Az esemény nem sajtónyilvános!
Bibó. Tudás. Közösség. Szabadság.
Category: 
Academic Area: 

Share